Hypnose, of trance, is een staat van naar binnen gerichte aandacht. Dit kun je vergelijken met hoe je helemaal opgaat in een spannende film, een sportwedstrijd of een boek. Je omgeving vervaagt even naar de achtergrond, maar zodra er iets om je aandacht vraagt, kun je daar direct op reageren.
Op dezelfde manier werkt hypnose. Je bent verdiept in jezelf, maar je blijft alert en in controle. Daarom is hypnotherapie niet eng: net als bij het kijken van een film kun je op elk moment weer volledig bij bewustzijn zijn. Je doet niets wat je niet zelf wilt en blijft altijd de regie houden.
Er zijn verschillende vormen van trance, afhankelijk van de diepte ervan. De lichtste vorm is zelfhypnose. In mijn praktijk varieert de diepte van de trance per sessie en per persoon. Ik focus niet op het tot stand brengen van een specifieke bewustzijnstoestand, maar op het stellen van de juiste vragen en het richten van de aandacht op het thema waar iemand aan wil werken. Hierdoor ontstaat vanzelf een andere bewustzijnstoestand, waarin therapeut en cliënt goed met elkaar kunnen blijven communiceren. De cliënt blijft zich bewust van de sessie en kan zich alles achteraf herinneren. Ook is het mogelijk om op elk gewenst moment de ogen te openen en uit de trance te komen.
Hypnose roept vaak misverstanden op, mede door hypnoseshows waarin mensen schijnbaar de wil van de hypnotiseur volgen. Dit soort entertainmenthypnose is niet te vergelijken met hypnotherapie. Een hypnotiseur in een show selecteert bewust mensen die makkelijk beïnvloedbaar en bereid zijn om mee te werken aan zijn act.
Het woord hypnose komt van het Griekse 'hypnos', wat slaap betekent. Maar hypnose is geen slaap. In trance blijf je bewust en alert, vergelijkbaar met diepe ontspanning zoals bij meditatie of yoga. Je krijgt juist meer controle over jezelf in plaats van controle te verliezen. Je kunt op elk gewenst moment zelf uit de trance komen. Niemand hoeft dus bang te zijn niet meer 'terug te kunnen komen'.
Voor effectieve therapie is het belangrijk dat de trance niet te diep is, zodat we goed kunnen blijven communiceren. Bovendien kan niemand onvrijwillig gehypnotiseerd worden. Hypnose werkt alleen in vrijwillige samenwerking en is in die zin altijd een vorm van zelfhypnose. Iedereen die dat wil, kan een bepaald niveau van trance bereiken. Je geweten blijft altijd actief, waardoor je onder hypnose nooit iets zult doen wat niet strookt met jouw normen en waarden.
Soms zijn er momenten in je leven waarop je niet lekker in je vel zit. De oorzaak kan duidelijk zijn, maar soms ook niet. Je kunt je somber, verdrietig of uitgeput voelen, wat invloed heeft op je dagelijks leven. Hypnotherapie kan helpen bij diverse psychische en lichamelijke klachten, zoals:
Hypnotherapie is een veilige, effectieve methode om op een diep niveau aan jezelf te werken. Wil je meer weten of ontdekken of hypnotherapie iets voor jou is? Neem gerust contact op voor een kennismakingsgesprek.